2014. február 16., vasárnap

A Balaton napsütötte oldalán - Folly Arborétum

A Balaton napsütötte oldalán 


Nem olyan rég, mikor még a nap a legmagasabban sütött le az égről. A szőlőszemek felsorakoztak, hogy elinduljanak egy hosszú folyamaton a palack felé.

Kint jártam a Balaton északi felén Badacsonyörsön, ahol a sajátságos klímának köszönhetően egy gyönyörű arborétum és minőségi borászat épülhetett fel.

A meghívásnak eleget téve egy délután munkájának képeit mutatom meg.A Folly Arborétumban minden korosztály találhat magának valami szépet. A fák életkora 0-100 évesig váltakozik, a több száz fafajta üde változatosságot mutat. Bár szinte minden zöld, de a zöldnek a legkülönbözőbb árnyalatit is meglehet találni.


Felkérésem az Arborétum és az itt készülő csodálatos borok előállításának dokumentálásáról szólt. Hálásabb feladatot keveset tudtam volna elképzelni. A téma a lábaimnál hevert.

Sok lehetőséget adott, hogy az Arborétum több szinten helyezkedik el, ahol a beszűrődő nap a legváltozatosabb megvilágítást adja, szinte fókuszba helyezve a különleges látnivalókat.


Az Arborétumot gondozó Folly család méltán lehet büszke ezekre a természeti kincsekre. A fák között felbukkanó vallásos témájú szobrok a természet és a vallás szoros kapcsolatát jelképezik.
Ezen a képen is jól kirajzolódik, hogy az imádkozó angyalt a természet hogyan öleli körbe.Szemmagasságban tárult elém ez a gyönyörű fenyő, a kép azonban csak egy kiragadott kocka az egységes egészből.


Nagy kihívás volt számomra, hogy úgy adjam vissza a látványt, ahogyan ott azon az augusztusi délutánon elém tárult minden részletével.
A Folly borok igen nagy változatosságot mutatnak, ízük többségében üde, friss, ahogy a  borok címkéje is idézi.Nagy műgonddal felépített rendszerben kerül sor a borok előállítására, a pincében sokat látott hordók sorakoznak.A Folly borok az elmúlt időszakban számos változáson mentek át, megtartva a régi borászat bevált receptjeit, mai új eljárásokkal ötvözve teremtettek valami különlegeset.

A képen látható 40 cm-es toboz az Arborétum korát, a mellette található palack a Folly család fiatalos lendületét és hagyomány tiszteleten alapuló új lendületét tükrözi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése